Facebook, koronavirüs salgını ile ilgili yanlış bilgilendirme yapan ve dolandırma amacıyla yatırıma teşvik eden reklamlarda dahil olmak üzere yalan haber yayan ve kullanıcıyı yanıltan reklamlar yayınlayan bir yazılım şirketine dava açtı. Perşembe günü Kaliforniya eyaletinde işleme alınan şikayette Basant Gajjar’ın kurucusu olduğu LeadCloak’un, Facebook ve Instagram’da konumlandırdığı yazılımlarla kullanıcıları bahsi geçen reklamla ilgisi olmayan linklere yönlendirdiği belirtildi. Facebook, yazılım şirketinin diyet haplar, uyuşturucu maddeler ve kripto paralar üzerine yalan reklamları kullanıcılara ulaştırdığını iletti. Facebook’un şikayetinde LeadCloak’un Facebook dışında Google, Oath, WordPress ve Shopify’ın da aralarında bulunduğu şirketleri hedeflediği belirtildi.
Facebook salgın başladığından beri durmadan virüs hakkında bilgi edinmeye çalışan kullanıcılarının telaşından istifade etmeye çalışan aktörlerin ortaya çıktığını iletiyor. Sosyal medya platformu Mart ayında koruyucu maske reklamı olarak görünüp linke tıklayanları dolandırmayı hedefleyen reklamları yasakladı. Öyle ki bahsedilen maskeler ya kusurluydu, ya gereğinden pahalıydı ya da sağlık profesyonellerinin önerdiği tedbirlerin dışında kalıyordu.
Konu hakkındaki hassasiyetine rağmen bu tür reklamları sosyal platformun tamamından silmek Facebook ekibi için adaptasyon süreci hala devam eden uzaktan çalışma modellerinin de varlığıyla zorlu bir görev olmaya devam ediyor.
Facebook’un şikayetine göre Gajjar’ın web sitesinde reklamverenlerine Facebook’u ve Google IP adreslerini Facebook’un karşılama sayfalarını takip edememesi adına engellemelerini öneren bir ibare bulunuyor. Leadcloak’un müşterileri bu hizmetten kullandıkça veya aylık 399 ila 1999 dolar ödeyerek yararlanabiliyor.