Çocukların bir çok hastalıktan korunmasını sağlamak için uygulanan aşılar, son dönemde, yapılıp yapılmama noktasında tartışmalara sebep oluyor.
Çocuğa aşı yapıldığında, uzun dönemde, daha fazla hasta olabileceğini iddia eden bir kesim ile aşının sağlık için önemli olduğunu düşünen bir kesim, sosyal medya üzerinden de tartışmayı sürdürüyor.
DigiLUP verilerine göre, aşı karşıtlığıyla ilgili, son 1 haftada 2 bini aşkın paylaşım yapıldı.
Paylaşımlarda, aşının keşfinden önce, çocukların, başta çiçek hastalığı olmak üzere, bir çok hastalığa yakalanarak hayatını kaybettiğine dair bilgiler anlatıldı. Yanısıra, aşı olan çocuklara, zararlı ilaçlar da enjekte edildiğini savunan paylaşımlar dikkat çekiyor.
Sosyal medya yansımaları arasında en fazla etkileşim alan mesajların bir kısmı İsmail Ersöz’ün @doktorersoz isimli hesabından yapılıyor. Ersoz, aşının keşfinden önceki zamanlardan örnekler vererek, o dönemlerden bilgiler paylaşıyor. Paylaşımlarından biri: Fotoğrafta gördüğünüz kişi Jonas Edward Salk. Çocuk felci aşısını buldu. Aşısına patent almayarak herkesin faydalanmasını sağladı. Onun sayesinde milyonlarca insan felç olmaktan kurtuldu. Yaşasaydı aşı karşıtlarının facebook paylaşımlarını görür kahrından ölürdü.
Karşıtların çalışmalarına dair yorum içeren paylaşımlardan biri de @yoRgUnQraL hesabından yapıldı. Eğer aşıkarşıtlarının iddia ettiği gibi çocukları öldürmek, insanları hasta etmek isteyen uluslarası karanlık bir örgüt varsa bu örgüt bunları başarmak için aşı üretmez aşıkarşıtlığı üretir. Kısa yoldan hiç uğraşmadan binlerce çocukhastalanır,sakat kalır, ölür. Öylede oluyor !
Aşıya karşı olanlardan örnekler var
Bazı sosyal medya kullanıcıları, aşıya neden karşı olduklarını örneklerle anlattı. @bulentsevinc69 Twitter hesabından yapılan paylaşımda, şöyle bir örnek var: Aşılar salgın hastalıkları bitirmiş yalana bak çocuk felci ve menenjit in kaynağı kirli sular idi salgın hastalıkları hijyen bitirdi sağlıklı su kaynakları bitirdi aşısız bir bebek bir buçuk yaşını geçti nezle bile olmadı aşı olanlar hastaneden ayrılmıyor
Bu tartışmalar doğrultusunda, çocuğuna aşı yaptırmayan önemli bir kesim, sosyal medyada öne çıktı.