Türkiye’nin en tartışmalı projelerinden olan Kanal İstanbul projesi, yine gündemde.
Ülkenin gündeminde; virüs tehlikesi ile birlikte, evde kalma uyarıları, sokağa çıkma yasağı tartışmaları, ekonomik endişeler varken, dün Kanal İstanbul ihalesinin yapılması, sosyal medyada gündem oldu.
MTM Medya Takip Merkezi’nin profesyonel sosyal medya dinleme servisi Digilup verilerine göre 450.000 paylaşımda Kanal İstanbul ihalesi yorumlandı.
Ekrem İmamoğlu’ndan tepki
Bugüne kadar Kanal İstanbul kararına en fazla karşı çıkan kişilerden biri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olmuştu. İhale yapılmasına da en fazla tepki gösterenlerden biri İmamoğlu oldu.
Sosyal medya sonuçlarında, etkileşimi en yüksek mesaj, Ekrem İmamoğlu’nun @ekrem_imamoglu hesabından paylaşıldı.
İmamoğlu, paylaşımında, Türkiye’de insanların geçim kaygısı varken, Kanal İstanbul ihalesinin yapılmasını eleştirdi ve detayları bir video ile anlattı.
Sosyal medya kullanıcılarının çoğu, İmamoğlu gibi, bu ihalenin yanlış zamanda yapıldığını belirterek, vatandaşın geçim sıkıntısı yaşadığını vurguladı.
Ulaştırma Bakanlığı’ndan açıklama
Bu tepkilere karşı açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ülkenin salgınla mücadele ederken, yatırımları sürdürmenin önemli olduğunu anlatan bir açıklama yaptı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada şu detaylara yer verildi; “Bir taraftan salgın ile mücadele ederken öte yandan hayatın devam ettiği unutulmamalıdır. Üretim ve yatırımın devam etmesi, ülke ekonomisinin çökertilmemesi, salgından kurtulduktan sonra da ihtiyaç olan ürünlerin üretilmesi ve gerekli yatırımların yapılması da son derece önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti, salgın ile mücadele ederken üretim ve yatırımları da yapabilecek güçtedir.Kanal İstanbul projesi ile ilgili çalışmalar da elbette devam etmekte olup, bugün proje ihalesi yapılan iki tarihi köprünün taşınması veya yerinde korunması işi de önceden belirlenmiş bir sürecin bir parçasıdır. Ülkemizin salgınla mücadele ettiği bu dönemde yatırım ve üretimin durdurulmasının istenmesi, yapılan bir proje ihalesi üzerinden siyasi fırsatçılık yapmak, milletimize Koronavirüsten daha çok zarar vermektedir.”
#MilletCanDerdinde hashtagi TT oldu
Kanal İstanbul ihalesiyle birlikte, Twitterda #MilletCanDerdinde hashtagi TT oldu. Sağlık malzemelerinin kısıtlı olması, gelir kaybına uğrayan işyerleri, dükkanını kapatmak zorunda kalan esnaf, maaşını alamayan çalışanlar, işten çıkarılan insanlar örneklendi. Sosyal medya kullanıcıları, Kanal İstanbul ile ilgili yorumlarında, hükümetin bu kararını ve ihaleye katılan firmaları eleştirdi.
İhaleden görüntüler paylaşıldı
Kanal İstanbul ihalesinin yapıldığı mekandan görüntüler paylaşılarak, hijyen vurgusu yapıldı.