Kriz yönetimi, anlık olarak karşılaşılan sorunlarla baş edebilme kabiliyetidir. Bu kabiliyeti kazanmak için girişimciler ve kurumlar büyük uğraşlar vermektedirler. Son dönemde şirket içi değil de özellikle dış faktörlerden (ekonomik dalgalanma, pandemi) kaynaklı büyük krizler ile karşılaşılmaktadır. Bu sebeplerden dolayı kriz yönetimi kabiliyeti tüm firmalar için kritik derecede önem arz eden bir faktördür. Siz de işletmeniz ve girişimlerinizde karşınıza çıkabilecek tüm krizleri en iyi şekilde yönetip en az zararla atlatmak için yazımıza göz atabilirsiniz. 

Kriz Nedir?

Kriz, iş hayatında ya da günlük hayatta kişi veya kurumun bilgisi dahilinde olmayan, bilgisi olunsa bile tahmin edilemeyen ve anlık karşılaşılan sorunlardır. Bir iş planlamasında, yapılan hazırlıklar ne kadar eksiksiz olursa olsun kriz önlemek mümkün değildir. Kriz, anlık gelişen bir süreç olduğu için işimizden tamamen bağımsız bir faktör sebebiyle bile oluşabilmektedir. Bu sebeple kriz yönetimi oldukça önemli bir konudur. Krizin boyutu ne kadar küçük olursa olsun mutlaka bir çözüm süreci gereklidir. En ufak krizler bile zamanla basit bir kartopunun çığ olması gibi birikip yığılabilir ve kuruma finansal olarak büyük zararlar verebilir.

Kriz Yönetimi Nedir?

Kriz yönetimi, herhangi bir iş sürecinde önceden tahmin edilemeyecek şekilde ve boyutta, firmanın karşılaştığı anlık sorunlardır. Bu sorunları en az zararla atlatma sanatı da kriz yönetimi olarak adlandırılmaktadır. Kriz yönetimi problemlerin baş göstermesinden çözümüne kadar olan sürecin en iyi şekilde idare edilmesidir. Son zamanlarda kriz yönetimi konusunda tüm kurumlar bilinçlenme çabası içerisinde olup, ayrıca bu konu için çalışanlarına birçok eğitim vermektedirler.

Kriz Yönetiminde Başarılı Olma Yolları!

Kriz yönetimi, tüm organizasyonlar için iyi bir plan gerektiren ve hatayı kabul etmeyen bir unsurdur. Kriz yönetiminde başarılı olmak isteyen kurumlar, bünyesinde faaliyet gösteren tüm çalışanlarını bilgilendirmeli ve bu konuda sağlam bir altyapı oluşturmalıdır.

En iyi kriz yönetimi görev paylaşma usulüyle gerçekleşebilir. Anlık gelişen herhangi bir sorun tüm sorumlu olan departmanlara bölünürse, krizin üstesinden gelmek o kadar kolaylaşır. Bununla birlikte kriz için zaman çok önemlidir. Eğer krize erkenden müdahale edilip hızlıca aksiyon alınırsa, krizi daha az zararla atlatmış olunur.

Sosyal Medya’da Kriz Yönetimi

Sosyal mecralarda faaliyet gösteren tüm markaların, kriz yönetimi için mutlaka bir kriz stratejisi oluşturması gerekmektedir. Günümüzde sosyal medyanın gücü herkes tarafından bilinmektedir. Fakat herhangi bir olumsuz durumla karşılaşıldığında aynı derecede güçlü bir yıkım ile kriz yaşayan markayı büyük zararlar altına sokabilir. Bu sebeple olası kriz anı için önceden planlar yapılıp, taslaklar oluşturulmalı, sosyal medya için bir ajansla çalışılıyor ise o ajansla birlikte kriz yönetimi stratejileri yapılmalıdır.

Kriz Anında Yapabilecekleriniz!

Girişiminiz ya da işletmeniz için herhangi bir krizle karşı karşıya geldiğinizde, önceden planladığınız kriz yönetimi planlarını sürece dahil etmeniz gerekmektedir. Kriz anında zamanla yarıştığınızdan dolayı en kritik müdahaleyi en kısa sürede düşünüp uygulamak da oldukça önemlidir. İşletme içerisinde, mevcut krizin boyutu konusunda tüm departmanlara bilgi verilerek görev dağılımı yapılmalıdır. Krize karşı en iyi şekilde organize olunmalı ve gerekirse kriz yönetimi departmanından yardım alınmalıdır.

DigiLUP ekibi olarak bu yazımızda kriz yönetimi için hazır mısınız, kriz nedir, kriz yönetimi nedir, kriz yönetiminde başarılı olma yolları, sosyal medyada kriz yönetimi ve kriz anında yapabilecekleriniz hakkında bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Daha fazla bilgi edinebilmek için sitemizde bulunan diğer içeriklere göz atabilirsiniz.

Bir Yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir