Tüm şirketler, halkla ilişkiler krizi, veri ihlali, yönetici skandalı, olumsuz inceleme, başarısız söylemler, kötü planlanmış pazarlama kampanyası vb. durumlar karşısında hazırlıklı olmalıdır. Bu tarz durumlar, tüm şirketlerin başına gelebilir ve marka itibarının korunması noktasında oldukça önemlidir. Artık kriz yönetimi planı yapmayan firma risk altında bulunuyor.

Wikipedia‘ya göre; “Kriz yönetimi, bir kuruluşun, kuruluşa veya paydaşlarına zarar verme tehdidinde bulunan, yıkıcı ve beklenmedik bir olayla başa çıkma sürecidir. Kriz yönetimi çalışması, 1980’lerde büyük ölçekli endüstriyel ve çevresel felaketlerden kaynaklanmıştır. Halkla ilişkilerde en önemli süreç olarak kabul edilir.”

Halkla ilişkiler krizleri ciddiye alınmalıdır, kriz doğru yönetilmezse, zararın boyutu artar. Özellikle başta sosyal medya olmak üzere, dijital medya mecraların ve dolayısıyla verilerinin artmasıyla, kriz durumunun büyümesi hızlanabilmektedir.

Markalar için kriz potansiyeli arttı!

Günümüzde kriz, doğal afet veya kurumsal bir skandalla sınırlı değil. İçinde bulunduğumuz dijital çağda, artık herkes çevrimiçi. Ve hal böyleyken, markalar; sahte haberler, siber saldırılar, iftiralar, hackerlar, hakaretler, yanlış yönlendirilen videolarla mücadele etmek zorunda. Çünkü herkes dijital ortamda adeta “öfkesini haykırıyor”

Çok geç olmadan, firmaların krize dair yönetim planları geliştirmesi, krizi önceden tahmin edebilecek veya kriz yaşandığında hemen müdahale edebilecek araçlar kullanması, bu süreci kolaylaştıracaktır.

Tüketici duyarlılığınızı ölçün!

Tüketiciniz sizin hakkınızda ne düşünüyor, hangi tonda konuşuyor ve sizden bahsederken hangi kelimeleri kullanıyor? Bu sonuçlarda değişim var mı? Değişimi tespit etmek için önce mevcut durumu bilmek gerekir.

DigiLUP Analiz Araçları  ile markanız için ortalama olumsuz söz eşiğini belirleyebilirsiniz. Olumsuzluğa doğru bir kayma görürseniz, bunu bir uyarı olarak kabul etmelisiniz. Bir halkla ilişkiler krizi durumuna giriyor olabilirsiniz.

kriz yönetimi planı

Kanal çeşitliliği önemli

Basın, sosyal medya, haber kanalları, televizyon ve radyo gibi birçok mecrada olumsuz medya ifadeleriyle karşılaşabilirsiniz. Yanıtınız çok kanallı olmalıdır. Açıklamanızı web sitenizde, sosyal medya, basın, internet siteleri, televizyon gibi çeşitli medya mecralarında yayınlamak önemlidir.

Tüm mecralara hakim olmak ve nasıl yayıldığını tespit etmek, profesyonel bir platform ile mümkündür.

kriz yönetimi planı

Kriz yönetim planı 3 aşamaya ayrılır

  1. Öncesi
  2. Sırasında
  3. Sonrasında

Gerçekleşmesi istenmese bile her aşama için “Kriz Planı”  yapılmalıdır.

Sosyal Medya krizini yönetmek

Halkla ilişkiler kriz iletişim planınızda bir sosyal medya kriz protokolü oluşturmalısınız.

Sosyal medya içeriğini planlamak süreci kolaylaştıracaktır.

Sosyal takviminizi boşaltıp ve krize yönelik mesajlarla sınırlandırmak gerekir.

Kitlenin yorumlarına, otomatik değil insan yanıtları gönderilmelidir.

Soğukkanlı davranılmalıdır. Öfkelenmek veya savunmaya geçmek sosyal medya kriz yönetiminde iyi bir sonuç getirmez.

Kriz durumunda müdahale ekibi oluşturulmalı ve nasıl davranılacağı noktasında eğitilmeli

Kriz durumlarında “önce dinlemek, sonra tanımlayıp incelemek ve yanıt vermek” önemlidir.

Bu sürecin tamamında, profesyonel olarak sosyal medya takibi ve dijital medya takibi yapan bir platform işlerinizi kolaylaştıracak, stratejilerinize yön vermenizi sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir