Dijital dünyayı Digilup ile keşfedin…

0212 442 30 00

Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?

Rekabet analizi, en basit haliyle stratejik araştırma süreci olarak tanımlanabilir. Rekabet analizi, rakipleri belirleme, hem rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini hem de kendi firmanızın güçlü ve zayıf yönlerini anlamak için rakiplerinizin iş ve pazarlama stratejilerini ölçme sürecidir. Rakiplerinizin iş süreçlerine hâkim olmak, pazardaki değişiklikleri tahmin etmenize, yeni trendleri ve başarılı stratejileri belirlemenize yardımcı olur. Rakiplerinizin sosyal medya hesaplarını takip etmek, bültenlerine kaydolup paylaşımlarını incelemek, rekabet analizi için gerekli olsa da yeterli değildir. Rakiplerinizi sürekli olarak etkin bir şekilde izlemeniz ve değişen rekabet ortamı bilgilerinizi güncel tutmak için bir stratejiye ihtiyacınız vardır. Rekabet analizinin temel amacı, firmanız için doğru kararlar almaktır. Rekabet analizi, yönetimsel anlamda doğru kararların verilmesi için gerekli verileri sağlar. Aynı zamanda rekabet analizi, ticari çalışmaların her döneminde yapılabilmektedir. Henüz bir fikir aşamasında olan bir firma ya da bir süredir faaliyet gösteren bir firma rekabet analizi yapabilir.

Analiz Edeceğiniz Rakipleri Belirleyin

Rekabet analizi yaparken, önce rakiplerinizi belirlemeniz, en doğru adım olacaktır. Rakiplerinizin kim olduğunu bilmek sizi her zaman bir adım öne atacaktır. Gerçek rakiplerinizi bulmak için kendinizi hedef kitlenizin yerine koymalısınız. Sosyal medyada aramalar yapmak, hedef kitleniz için popüler olan firmalar hakkında bilgiler verecektir. Buna ek olarak hedef kitlenizin sizin ürün veya hizmetlerinize eş değer mevcut ürünler hakkındaki yorumlarını görebilirsiniz. Ulaştığınız bilgilerle rakiplerinizin bir listesini çıkarmak ve rakiplerinizi kategorize etmek, öne çıkan geride kalan taraflarını belirlemek, sizler için daha kolay olacaktır. Hangi rakiplere daha çok yoğunlaşmanız gerektiğini, hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiğini daha kolay bir şekilde inceleme şansınız olacaktır.

Rekabet Metriklerinizi Belirleyin

Rekabet metriklerinizi belirlemek hangi alanlara yoğunlaşmanız gerektiği bilgisini gözler önüne serer. Bu metrikler: konum, tecrübe, ürün veya hizmetler, satış miktarları, pazarlama stratejileri, müşteri memnuniyeti, firma personeli olabilir.

  • Konum: Hem geleneksel ticarette hem de e-ticarette konum oldukça önemlidir. E-ticarette konumun anlamı firmanın hangi platformlarda faaliyet gösterdiği ve aktif olduğudur.
  • Tecrübe: Yaşanabilecek olumsuz durumların daha önce deneyimlemiş kişiler tarafından yönetilmesi daha isabetli ve doğru karar verme olasılığını arttırır.
  • Ürün veya Hizmetler: Ürün ve hizmetlerinizin diğerlerinden farklı noktalarının neler olduğunu bilmek oldukça önemlidir. Bu bilgiler sayesinde fiyatlandırma ve pazarlama stratejileri geliştirilebilir.
  • Satış Miktarları: Rakiplerinizin satış miktarlarını bilirseniz firmanızın rekabet ortamının neresinden olduğunu inceleyebilirsiniz. Bunun sonucunda da geliştirmeniz gereken noktaları ve izlemeniz gereken süreci belirleyebilirsiniz.
  • Pazarlama Stratejileri: Rakiplerinizden farklı bir pazarlama stratejisi sizi rakiplerinizin önüne geçirecektir.
  • Müşteri Memnuniyeti: Müşteri memnuniyeti arttıkça yeni müşteriler kazanırsınız. Bunun sonucunda da rakipleriniz yerine tercih edilirliğiniz artar.
  • Firma Personeli: Pazarda rekabet edebilmek, talepleri karşılayabilmek için ne kadar çalışana ihtiyacınız olduğunu bilmek önemlidir. Buna ek olarak o çalışanları elde tutmanız için gerekli olan unsurları da anlamanıza yardımcı olur.

Metrikleri Takip ve Mukayese Edin

Metrikleri bir kere belirlemek ve incelemek yeterli değildir. Sürekli değişen koşullar nedeniyle belirlediğiniz metrikleri sürekli takip ve mukayese etmelisiniz. Gerektiğinde güncellemeler yapmalısınız. Bunun sonucunda da metriklerinizi doğru kullanmış olursunuz ve firmanızı bir adım ileri taşırsınız.

DigiLUP platformunda profesyonel rekabet analizi yapabilir, başta sosyal medya olmak üzere, Türkiye ve dünyadaki tüm dijital medya sonuçlarınızı raporlayabilirsiniz. Sosyal medya takibi konusunda profesyonel bir platform kullanmak ve uzman ekibimizden bilgi almak için, bizimle iletişime geçebilirsiniz: digilup@medyatakip.com