Günden güne hayatımıza eklenen dijital uygulamalar, işlerimizi kolaylaştırdığı gibi, eğlenceli vakit geçirmemizi de sağlayabiliyor.
Bazı uygulamalar ise birden popülerleşip, milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor.
Şu sıralar, büyük ilgi gören, yaş değiştirerek yüz ifadesini yeniden oluşturan Face App ile sosyal medyada yeni bir akım başladı.
Sosyal medya kullanıcıları, Face App ile yaşını değiştiriyor ve ortaya çıkan fotoğrafını paylaşıyor.
Daha çok Instagramda paylaşılan bu fotoğraflara milyonlarca yorum/beğeni geliyor.
Yaşlılık seçeneğinin daha fazla tercih edildiği görülen sonuçlarda, insanların yüzünün buruştuğu, saçının beyazladığı hatta kel olduğuna dair düzenlemeler görülüyor.
MTM’nin Sosyal Medya Çözümü Digilup verilerine göre; #FaceApp hashtagi ile 310.000 paylaşım yapıldı.
Yansımaların, 25.354’ü Türkçe paylaşımları içerdi. Başta ünlüler olmak üzere, Türkiye’deki sosyal medya kullanıcıları da Face App kullanarak ortaya çıkan fotoğrafları kendi hesabından paylaştı.
Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar, Ayşe Arman gibi pek çok ünlü, yaşlı hallerini mizahi paylaşımlarına yansıttı.
Ayrıca, sosyal medya kullanıcıları; sanatçılar, siyasetçiler, sporcular gibi popüler kişileri bu uygulama ile yaşlandırarak, yeniden yorumladı.
Bu paylaşımlarda; Tayyip Erdoğan, Tarkan, Ali Koç, Ekrem İmamoğlu gibi isimler öne çıktı.
FaceAPP aslında tuzak mı?
Face App yansımalarında, bu tarz uygulamaların, insanların kişisel verilerine ulaşmak için üretildiğine dair yorumlar da var.
Yorumlara göre; uygulamanın telefona indirilmesiyle, telefondaki birçok bilgiye ulaşma izni veriliyor. Bu şekilde sağlanan kişisel bilgiler de “Big Data” ya eklenmiş oluyor.
Yapay zeka ile çalışan sistemin fayda sağladığı teknoloji ise “Yüz Tanıma Teknolojisi” olarak tanımlanıyor. Eğlenme amacıyla uygulamayı kullanan kişiler, aslında yüz tanıma teknolojisindeki gelişmelere “istekli veya isteksiz” katkı sağlamış oluyor.