Hayatın her alanında duyduğumuz “imaj” kelimesi şirketler ve kurumlar için de oldukça önemli bir olgudur. Bireysel imaj yönetimi yapıldığı gibi kurumlar da imaj yönetimi yapabilirler. Kurumlar, hedef kitlesindeki müşterilere ulaşmak ve paydaşların gözünde istenilen bir görüntü yaratmak isterler.
Kurumsal imaj, firmaların hedeflerine ulaşması, marka bilinirliği sağlaması için oldukça önemlidir. Bunlarla birlikte, kurumların nasıl bilindiklerine, tanındıklarına veya algılandıklarına ilişkin değerlendirmeler bütünüdür.
Müşteriler, rakipler, çalışanlar ve paydaşların gözünde nasıl bir imaj sergilediğinizi ölçüm yaparak verileri değerlendirebilir ve kurumsal imajınızı yönetebilirsiniz. DigiLUP ekibi olarak hazırladığımız bu içeriğimizde giriş bölümünde biraz bilgi verdiğimiz kurumsal imaj ve kurumsal imaj yönetimi hakkında detaylı bilgilere yer vereceğiz.
Kurumsal İmaj Nedir?
Markaların ve kurumların piyasada sürdürülebilir olabilmeleri için marka bilinirliği yaratmaya ve tüm verileri takip etmeye ihtiyaçları vardır. Şirketinizle alakalı olarak rakipleriniz, müşterileriniz ve şirket içerisinde çalışanların düşünceleri şirketinizin imajını oluşturur. Peki, kurumsal imaj nedir?
Kurumsal imaj, bir şirketin hedef kitlesindeki müşterilerin, kendi bünyesindeki çalışanların, yatırımcıların ve rakiplerin zihninde ortaya çıkardığı resimdir, diyebiliriz. Kurumsal şirkete karşı insanların düşüncelerini, yargılarını ve değerlendirmelerinin bütününü oluşturmaktadır.
Kurumsal imaj, bir kurumun faaliyet gösterdiği alanda aynı faaliyette bulunan diğer kurumlara karşı üstünlük sağlamasını sağlayabileceği gibi, iç ve dış çevresiyle uyum içinde faaliyetlerini yerine getirmesinde etki edebilecektir. Çalışanların ve paydaşların kuruma karşı düşünceleri, değerlendirmeleri yani kurumun imajı iş performansını ve verimliliği önemli ölçüde etkilemektedir.
Marka imajını oluşturmak ve iyi bir izlenim bırakmak için verilere ihtiyacınız olacaktır. Bu verileri analiz ederek firmanızın imajı için gerekli çalışmaları yapabilirsiniz. İtibarınızı ve marka imajınızı yönetmenin ilk adımı onu ölçmektir. Ölçüm yapmadığınızda gücünüzü öğrenemezsiniz ve ölçüm yapmadığınız bir alanda yönetim sağlayamazsınız.
Medyada, yazılı basında veya sosyal medyada şirketiniz veya markanız ile ilgili olan bilgilerin tamamını öğrenmek imajınızı yönetmenizi sağlar. Yaşanılan tatsız olaylar, krizler ve pek çok kötü haber şirketinizin itibarını ve imajını zedeleyebiliyor. Risk taşıyan bazı haberler geç fark edildiğinde veya hiç tespit edilemediğinde ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor.
Kurumsal İmajı Yönetmek Neden Önemlidir?
Pozitif bir kurum imajı, rekabet avantajı sağlamak, sürdürülebilir bir işletme planı için oldukça önemlidir. Kurumsal imajı iyi olan firmalar marka değeri oluşturduğu için maddi açıdan, pazarda daha büyük paylara sahip oldukları için rekabet üstünlüğü açısından ve şirkette çalışmak isteyenlerin kalitesini arttırmak için oldukça önemli bir yere sahiptir. Kurumsal imajı yönetmek neden önemlidir, detaylandırarak sizlere aktaralım.
Kurumsal imaj, müşterilerin gözünde bir güven verir ve aldıkları ürünleri ve hizmetleri değerli kılarken ayrıca medya, çalışanlar, hissedarlar için de oldukça önemlidir. Rekabetin zor olduğu sektör, piyasa veya bölgede oluşturulan kurumsal imajı inşa etmek oldukça zordur ve imaj zedelenmesi yaşayan kurumların bunu yeniden kazanması çok daha zordur. Bu yüzden kurumsal imajı yönetmek sürdürülebilirlik ve başarı açısından oldukça önemlidir.
Rekabetin kızıştığı, kalite ve fiyatın farklılaştırıcı unsur olmaktan çıktığı günümüz ekonomisinde fark yaratmanın tek yolu olumlu bir kurumsal imaj oluşturmak ve devamını sağlamaktır. Bunun için kurumsal imajı yönetmek ve korumak gerekir.
Kurumda çalışan üst düzey yöneticilerin aniden görevden alınması firma imajını zedeleyebilir. Örnek vermek gerekirse, Cyrus Mistry, Tata Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden alındıktan sonra Hindistan’ın en değerli şirketleri arasında yer alan Tata Grubu’nun imajı olumsuz etkilendi.
Yapılan haberler basında yankı uyandırırken çalışanların morali ve markaya olan güven düşmüş oldu.
Ürünlerin performansının etkisi marka imajını oluşturmak için oldukça önemlidir. Samsung markası, Galaxy Note 7’yi piyasaya sürdüğünde tasarımı ve özellikleri oldukça güzeldi ve beğenilmişti.
Aşırı talep olunca Samsung bu talebi karşılayamadı. Üretimindeki teknik bir hatadan dolayı aşırı ısınma yapan bu model, yangınlara ve patlamalara neden oldu. Bu sorun tespit edildikten sonra ürün piyasadan geri çekilmek istense de basındaki haberlerle kurum imajı zedelenmiş oldu.
Çalışanların performansı, ürün ve hizmetin kalitesi, kurum içi değerler ve birçok etmen kurum imajını etkilemektedir. Şirket içinde veya müşteri tarafında oluşan herhangi bir sorun erken tespit edilmezse verdiğimiz örneklerdeki gibi marka imajı zedelenebilir. Kurumsal imajı yönetirken, medyada, basında, radyoda ve sosyal medyada marka imajınızı zedeleyen bilgileri erken tespit etmeniz gerekiyor.
MTM Medya Takip Merkezi, kendi bünyesindeki bakanlık onaylı ArGe Merkezi’nde geliştirdiği yazılım ve araçlar sayesinde, kurumun ve rakiplerinin medya aracılığı ile algıları nasıl ve ne kadar yönetebildiğini, nasıl bir seyir izlediğini ortaya koyan medya analizleri ile medya stratejilerine kaynak oluşturan önemli ipuçları sunar. MTM’nin, DigiLUP dahil olmak üzere bir çok servisi, uzman kadrosu tarafından yapılan analizler ve anlık bilgilendirmeler sayesinde, sorun yaratabilecek riskli haberleri erken tespit edebilir ve önlem alabilirsiniz.
Kurumsal İmaj Nasıl Oluşturulur?
Kurumsal imajın oluşumunda birçok etken yer almaktadır. Bunları sıralayacak olursak kurum kimliği, kurum kültürü, marka imajı, sosyal sorumluluk bilinci, halkla ilişkiler olarak kurumsal imajı oluşturan yapılar olarak belirtebiliriz.
Çalışanların, yöneticilerin ve firma için çalışan tedarikçilerin çalışmaları, hizmet ve ürünlerin performansı ve finansal başarı kuruluşların imajı üzerinde büyük etki yapar ve insanların düşüncelerini, değerlendirmelerini etkiler.
Kurumsal imajı etkileyen en önemli yapı, finansal başarıdır. Finansal sonuçlar kurumsal imajın oluşturulmasında çok önemli bir rol oynamaktadır.
Kurumsal imajı oluşturmak oldukça zordur fakat kötü bir durumda imaj kolayca zedelenebilir ve bir anda kurumda istenmeyen durumlar yaşanabilir. Kuruluşun, çalışanların ve yönetimde yer alan herkesin eylemleri, düşünceleri kurum imajını etkileyebilir. Bu insanların kuruma karşı düşünceleri olumluysa çalışan bağlılığı oluşur ve şirket hakkında olumlu şeyler söylerler.
Kurumsal imajınızı oluşturmak için medyada, basında, sosyal medyada ve internet üzerinde hakkınızda çıkan tüm verileri Medya Takip Merkezi ile öğrenebilirsiniz. Her kurumun ihtiyacına göre oluşturduğumuz analiz paketlerini ve detaylarını incelemek için hizmetler bölümünü inceleyebilirsiniz. İletişim sayfasından bizimle iletişime geçebilir ve taleplerinizi bizlere iletebilirsiniz.