Hızla gelişen teknolojik imkanlarla birlikte, toplumu endişelendiren teknoloji gelişmeleri de oluyor. Bunlardan biri Deepfake. Deepfake teknolojisi geliştikçe, özellikle dijital medyada, sahte videolarla karşılaşılabileceği ve bunların insanlara sıkıntı yaratabileceği endişe oluşturuyor.

Bu durumla ilgili, Intel’de çok önemli bir buluş duyuruldu. FakeCatcher isimli yeni gelişmeye göre, videodaki kişinin orjinal yüz mü yoksa deepfake ile oluşturulan yüz mü olduğu, %96 oranında doğruluk payıyla tespit edilebiliyor.

Yeni teknolojide bir Türk kadının başarısı var

Yapay zekâ teknolojisinin alt dallarından biri olan derin öğrenme ile geliştirilen sahte görseller ya da videolar her geçen gün gerçeğe daha yakın bir hale geliyor. Bu durumda birçok tehlikeyi ve yanılgıyı da beraberinde getiriyor. Intel bu konuyla ilgili yeni çözümünü duyurdu. Bu teknolojiyi geliştiren ekibin başında da Türk bir araştırmacı yer alıyor.

Intel Kıdemli Araştırma Bilim İnsanı İlke Demir ve ekibi tarafından geliştirilen çözüm, yine İlke Demir’in yaptığı bir sunumla tanıtıldı ve teknolojinin Deepfake’i nasıl gerçek zamanlı olarak tespit edebildiği anlatıldı.

Deepfake

İlke Demir’in imzasını taşıyan, Intel’in yeni yapay zeka teknolojisi FakeCatcher sayesinde sahte videolar, milisaniyeler içerisinde, yüzde 96 oranında tespit edilebiliyor.

Farklı yöntem kullanıldı

Derin öğrenme tabanlı algılayıcıların büyük bir kısmı, sahte videolardaki izleri anlamak için ham verileri denetliyor. Ancak FakeCatcher teknolojisinde gerçek insan davranışları sahte videolarla karşılaştırılıyor. Bu ayrım sayesinde milisaniyeler içerisinde sahte ve gerçek ayırt edilebiliyor.

DigiLUP ile dünyadaki tüm dijital medya verilerine hakim olabilirsiniz. Sosyal Medya, Web Siteleri, Bloglar Forumlar, Sözlükler ve Global Medya sonuçlarınızla ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçin; digilup@medyatakip.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir