Dijital medya, internetin icadı ile hayatımıza girmiş olan bir kavramdır. İnternette faydalandığımız tüm uygulamalar, içerikler, video, görsel ve iletişim kanallarının tümü dijital medyayı tanımlamaktadır. Dijital medyanın kökeni iletişimdir. Tüm toplumların iletişim ihtiyacından doğan medya kavramının son evrilmiş hali olarak da nitelendirilebilir.

Dijital medya son yıllarda ortaya çıkmış bir kavramdır.

Yaklaşık 30 sene önce daha çok geleneksel medya kullanılıyordu. Örnek olarak o yıllarda daha müzik dinlemek için daha çok cd ve kasetler kullanılmaktaydı. Fakat günümüzde cd ve kasetler yerine Spotify, Youtube gibi birçok uygulamayla kolayca müzik dinlenebilmektedir. Dijital medya kullanım kolaylığı sunmasıyla birlikte daha kısa sürede benimsenip hayatın içerisine dahil edilmiştir.

Dijital medyanın bu kadar kısa sürede benimsenip kullanılmasını sağlayan diğer bir etken ise, hayatın tüm alanında kullanılabilme faktörüdür. Eğitim, sanat, din, ekonomi, siyaset gibi birçok alanda dijital medya ürünleri kullanılıp birçok fayda sağlanmaktadır. Örneğin son dönemde ortaya çıkan pandemi ile dışarı çıkma yasaklarında bile birçok alanda ihtiyacımızı dijital medya ürünleri ile karşılamaktayız. Dışarı çıkmadan alışveriş yapmak, eğitim almak ve en basitinden hastane randevusu almak bile mümkün olmaktadır. Özetle dijital medya hayatı kolaylaştıran bir unsurdur.   

Dijital Medya Nedir?

Dijital medya, hayatımıza internet ile gelen bir kavramdır. İnternet teknolojisiyle gelişen hayatımıza giren Sanal gerçeklik, mobil uygulamalar gibi birçok ürün de dijital medya içerisindedir. Dijital medya sanat, eğitim, hukuk, marka, markalaşma, pazarlama ve finans gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir. Dijital medyanın hayatımızdaki rolü oldukça kapsamlıdır.

Dijital medya, tüm markaların reklam, tanıtım ve satış stratejilerini uygulayabileceği dijital ortamı da içerdiğinden hedef kitlelere ulaşma konusunda firmalara büyük fayda sağlamaktadır. Dijital medyanın bir avantajı da herhangi bir içerik veya ürün ortaya koyulduğunda tüketiciden anında geri bildirim alınabilmesidir. Özellikle markalar için bu faktör çok önemlidir. Herhangi bir ürünü pazara sunma sürecinde olan markalar, ürünlerle ilgili eksik yönleri ortaya koyarak iş planını ve markalaşma stratejilerini buna göre geliştirebilir.

Dijital Medyanın Önemi Nedir?

Son yıllarda internet teknolojisinin hızlı büyümesi ve daha da yaygınlaşmasıyla beraber dijital medyanın önemi de oldukça artmıştır. İnsanlar bu gelişim ile birlikte tüm alışkanlıklarını ve yaşam tarzlarını dijital medyaya uyarlamakta olduğu için tüm girişimciler ve firmalar da bu dijital dünyada kendilerine yer bulmak için oldukça fazla çaba göstermektedirler. Dijital medya ile birlikte tüm kitle iletişim araçlarının da evrilmesi söz konusudur.  Özetle belirtmek gerekirse tüm dünya artık yavaş yavaş geleneksel medyayı terk edip dijital medyaya yelken açmaktadır.

Günümüzde tüm sektörlerde boy gösteren girişimci ve firmaların en büyük hedeflerinden biri, sosyal mecralarda kurumsal bir kimlik oluşturmaktır. Böylece sağlam bir markalaşma süreci ile birlikte dijital medya ürünlerini de kullanarak büyük kitlelere ulaşabileceklerdir. Sahip oldukları tüm vizyon, misyon ve değerleri bu mecraya göre uyarlamaktadırlar. Tüm markalar artık bilmektedir ki dijital medya sınırsız bir güce ve değere sahiptir.

Dijital Medya Ürünleri Nelerdir?

Dijital medya kısaca internet tabanlı işitsel, görsel ve yazılı tüm kitle iletişim araçları olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım ile günlük hayatımızda büyük faydalarını gördüğümüz dijital medya ürünlerinin birçok alanda da bize avantajlar sağladığını görmekteyiz. Örnek olarak eğitim hayatımızda internet, televizyon, tablet, bilgisayar gibi birçok dijital medya aracı kullanmaktayız. Bu medya araçlarından sayısız konuda faydalanmaktayız. Günlük hayatta cebimizdeki akıllı telefondan tüm dünyaya, dünyanın bir diğer ucundaki bilgiye saniyeler içerisinde ulaşabiliriz.

Web siteleri, bloglar, mobil uygulamalar, oyunlar, sanal gerçeklik, sosyal medya verileri dijital medya ürünleri olarak sayabiliriz. Bu ürünler hayatımızın birçok alanında karşımıza çıkmaktadır. Teknoloji, eğlence, sağlık, devlet kurumları, finans ve pazarlama, televizyon gibi alanlarda daha çok ön plana çıkana çıkan dijital medya ürünleri, tüm bu alanlarda insan yaşamını kolaylaştıracak birçok fayda sunmaktadır. İnsanlar sağlık alanındaki ihtiyaç ve talepleri için hastaneye gitmeden mobil uygulama üzerinden hastane ile iletişime geçebilir, gerekirse doktor randevularını dahi mobil uygulama üzerinden alabilmektedir. Böylece hiçbir zahmete girmeden zamandan da tasarruf ederek günlük hayatını kolaylaştırmış olmaktadır. Bu durum gibi birçok fayda sağlayan dijital medya ürünleri her geçen gün daha da gelişmektedir. 

Geleneksel ve Dijital Medya Farkları!

Medya, kelime anlamı olarak yazılı, görsel ve işitsel tüm kitle iletişim araçlarını ifade eder. Geçmişten günümüze iki farklı medya türü bulunmaktadır. Daha önceki yıllarda daha çok geleneksel medya araçları adı altında nitelendirilen bu kavram son yıllardaki internet teknolojisiyle birlikte dijital medya olarak da gruplandırılmaktadır.

Geleneksel medya, çok eski yıllardan beri süregelen gazete, dergi, radyo, televizyon gibi kitle iletişim araçlarına verilen addır. Üretici tüm içeriği hazırlar ve tüketiciye sunar, tüketici açısından kısıtlı bir medya türüdür. Herhangi bir eleştiri, geri bildirim yapma imkânı vermez. Tek taraflı iletişim sağlar.

Dijital medya ise internet ve tüm internet teknolojileri dayanan kitle iletişim araçlarını ifade eder. Akıllı telefon ve tabletler, e-posta, mobil uygulamalar, oyunlar gibi birçok dijital medya ürününü sayabiliriz.

Geleneksel ve dijital medya arasında birçok fark bulunmaktadır. Dijital medyanın günlük hayata daha çok adapte olduğunu ve kitleler tarafından daha çok benimsendiğini görebiliriz. Ayrıca dijital medyanın kaydedilebilir oluşu, paylaşılan içeriğin düzenlenebilir olması, geri bildirim yapılabilir özelliği, daha spesifik hedef kitleye ulaşma imkânı gibi birçok avantajı ile geleneksel medyadan daha üstün olduğu görülmektedir. Ayrıca finansal açıdan da geleneksel medyaya göre daha planlanabilir bir bütçe imkânı vermektedir.

DigiLUP ekibi olarak bu yazımızda dijital medya nedir, dijital medya hakkında her şey, dijital medyanın önemi nedir, dijital medya ürünleri nelerdir ve geleneksel ve dijital medya farkları gibi konularda bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Daha fazla bilgi edinebilmek için sitemizde bulunan diğer içeriklere göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir